Rare jongens, die Romeinen – TechniQ Energy

Een stukje geschiedenis..
Zonneboilers zijn niet nieuw. Rond 200 v.Chr. werden primitieve systemen met glas uitgevonden door de slimmere Romeinen binnen het Romeinse Rijk. Er werden gebouwen ontworpen waarbij het gebruik van glas centraal stond om het water en de ruimtes te verwarmen. Dikke muren werden toegepast als isolatie zodat de warmte ook ’s nachts behouden werd. Het is duidelijk dat zonnewarmte een grote rol speelde in die tijd. Zeker gezien het feit dat de thermen niet alleen bezocht werden om te ontspannen, maar ook dienst deden als sociale ontmoetingsplek.

In 1881 patenteerde de Amerikaan Clarence Kemp de eerste commercieel verkrijgbare zonneboiler, de “Climax Solar-Water Heater” genaamd. Deze bestond uit een eenvoudige constructie met een warmtereflector en een watertank in een geïsoleerde houten bekisting. Dit systeem werd verkocht voor $25 en beloofde een besparing van $9 per jaar op steenkool. Ondanks dat dit een grote uitvinding was, was het ontwerp niet bepaald efficiënt.

In 1920 werd de volgende stap gezet door de Amerikaanse wetenschapper William Bailey. Hij noemde zijn ontwerp de “Day and Night” Solar Water Heater. Dit systeem werkte volgens het thermosifon-principe en kwam het best tot zijn recht in de zomer. Helaas kon het niet tegen de vrieskou van de winter.
Eind jaren ’30 begon de interesse in zonneboilers af te nemen vanwege de ontdekking van grote hoeveelheden gas in de omgeving van Los Angeles. Het werd goedkoper om water met gas te verwarmen. Pas in de jaren ’70 werd men weer wakker. Door het olie-embargo steeg de prijs van olie zeer hard en realiseerde men zich hoe afhankelijk men daar van was. De zonneboiler werd weer populairder, maar dit zakte weer weg toen de olieprijzen naar beneden gingen.

Nu naar het heden..
Het gas raakt op. Schaarste zorgt voor prijsstijgingen. Duurzame oplossingen worden steeds belangrijker. De zonneboiler zal een steeds grotere rol gaan spelen in het verwarmen van woningen, bedrijfsgebouwen en het water wat daar gebruikt wordt.

Rare jongens, die Romeinen… of toch niet…

TechniQ Energy is specialist op het gebied van (duurzame systemen met) zonneboilers met een vacuümbuis-collector met heatpipes. Dit type collectoren geeft niet alleen in de zomer veel output, maar juist ook in de koudere maanden. De versterkende werking van de heatpipe kan zorgen voor temperaturen in de collector tot wel 219°C. Zolang het zonlicht de collector kan bereiken, kan een vacuümbuis-collector met heatpipes ook in de winter een flinke hap nemen uit de gasrekening.

In 2018 bestaat TechniQ Energy 10 jaar. Om dit te vieren krijgen alle bezoekers van Duurzaam Verwarmd 10% korting op hun bestelling! Kom langs op stand L5.