Energiebesparing door inzicht en slim meten!

Energiebesparing en verduurzaming begint met de basisvraag: hoe inzichtelijk heeft u alle energiestromen?
Bij bestaande bouw is de grootste uitdaging besparen op energieverbruik en verduurzamen. Welke oplossing kiest u? Hoe krijgt u mensen zover te besparen? Het begint eigenlijk allemaal met goed en gedetailleerd inzicht in het totale energieverbruik.

In de praktijk komt Imbema het keer op keer tegen: beheerders van panden die verrast worden, zoals de gemeente die o.a. scholen beheert. Zij hadden bijvoorbeeld geen idee dat sommige scholen ook tijdens het weekend verwarmd werden. Of de eigenaar van een studentenflat. Hij verrekent alles op basis van voorschotbedragen. Echter, het echte energieverbruik bleek veel hoger. Kwam dat doordat studenten lang douchen? Of stond de verwarming altijd aan? Geen idee. Met slimme meettechniek en een handige portal waren deze vragen snel beantwoord en kon hij ingrijpen.

Hoe maak je energiestromen inzichtelijk?
Inzicht maken van elektriciteit, warmte, water en gas betekent meer grip en controle door:
• Het actuele verbruik te zien: per energievorm – per locatie/bewoner
• Analyse mogelijkheden die al snel 10% besparing opleveren
Tegenwoordig kan dit met slimme technieken zoals met op afstand uitleesbare energiemeters die meerdere keren per dag uitleesbaar zijn. Zo hoeft er niemand meer langs de deuren om meterstanden op te nemen. Deze meters communiceren met uitleesmodules en een eigen dashboard waarin u heel eenvoudig het verbruik ziet en analyseert. Daarbij kiest u de technologie die past bij uw situatie en systemen.

Duurzame kansen ‘achter de meter’
Achter de meteroplossingen bieden naast inzicht nog andere kansen. Door de slimme techniek bent u in staat slim om te gaan met energielevering. Door handig in te spelen op variabele elektriciteitstarieven bijvoorbeeld. Vraag- en piekgedreven energiemanagement!

Imbema is specialist in slimme meettechnieken en dataoplossingen, van advies tot installatie en service. Tijdens Duurzaam Verwarmd vindt u ons in stand H14. Kom langs en spar met ons over het slim meten en inzichtelijk maken van uw energiestromen.