Column van de maand

De CO2 uitstoot is t.o.v. 1990 niet gedaald, aldus het CBS. Op de radio reageerde Marjan Minnesma, we moeten vaker de cv-ketels laten vervangen door warmtepompen was haar boodschap. Warmtepompen zijn, wanneer wij voldoende duurzaam opgewekte energie hebben, een oplossing om van fossiel over te schakelen naar duurzaam.

Maar er komt meer bij kijken en dat vergeten we steeds vaker. Warmtepompen zijn uitstekende producten om toe te passen nadat er flink geïsoleerd is. Dan kunnen we met relatief weinig thermisch vermogen onze woningen duurzaam verwarmen. Weinig thermisch vermogen betekent tevens weinig opgenomen elektrisch vermogen en dat is essentieel omdat onze Nederlandse woningen niet veel meer aansluit vermogen hebben dan 1,5 KWh gelijktijdig.

Daarnaast vraagt meer opgesteld elektrisch vermogen om een groter opgesteld duurzaam vermogen (wind en zon). Maar zoals u zult begrijpen is de kans minimaal dat wij ons hier aan gaan houden, er is geen regie en commerciële partijen benutten hun kansen. Ieder alternatief voor fossiel dat elektrisch aangedreven is, kunnen we pas betitelen als duurzaam wanneer dit op ieder moment voorzien wordt van duurzaam opgewekte energie en het de last van het netwerk niet aantast.

Dit laatste is nu precies wat er gaat gebeuren bij de nieuwste ontwikkelingen van warmtepompen. Een aantal fabrikanten brengen warmtepompen die (ook) hoge temperaturen kunnen realiseren en daarbij vermelden dat we onze aardgas ketel kunnen laten vervangen door een van deze warmtepompen. Geen dure ingrepen met dak, spouw of vloerisolatie, we kunnen het enkel glas laten zitten en kieren en gaten zijn ook geen probleem. De warmtepomp is een toverdoos geworden.

Maar om deze woningen te verwarmen is er ook veel thermisch vermogen nodig en belangrijker, ook meer elektrisch vermogen. Gaan we deze richting in dan is dat helaas een verkeerde met warmtepompen. Ik mag hopen dat onze netbeheerders dit ook realiseren en hun stem laten horen.